Тел:   +389 2 3117 896
Факс: +389 2 3118 414
Е-пошта: contact@mon.gov.mk

Лабораторија по Генетика

Лабораторијата за генетика се состои од два апарата:

-        Апарат PCRAgilent Mx3005P кој се користи за изолирање на ДНК, РНК, протеини и умножување за време на траење на анализата, и

-        Апарат за Електрофореза, тип на апарат Agilent 2100 Bioanalizer, кој се користи за анализа на различни типови на ДНК, РНК и протеини        

Главна цел на лабораторијата е едукација на студентите.

Лабораторијата може да извршува научно истражувачки и апликативни проекти:

-        детекција на наследни болести

-        генска идентификација, генско тестирање и генски профил

-        идентификација на генетскиот отисок

-        дијагноза на инфективни болести

-        популациони студии кај диви животни

-        тестирање на татковство

-        клонирање на гените

-        утврдување на составот на прехрамбени(GMO) производи

       -        употреба во судската медицина

Установа:           УКЛО

Подносител:       Ветеринарен факултет - Битола  

Одговорен        проф. д-р. Живко Гацовски

Е-пошта:            Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

                            Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.  

Tелефон:            +389 (47) 28 88 33

                            +389 70 80 90 22

                            +389 78 23 11 02